La Paz – Bolivias Anden Hovedstad

La Paz – Bolivias Anden Hovedstad

Vi har nu brugt cirka en uge i La Paz, en by som mange ikke bryder sig om, men som vi faktisk kom til at holde af.

I La Paz var vi på flere guidede ture rundt i den noget kaotiske by, vi lærte hvordan man bruger deres busser, hvordan man bruger deres svævebaner og hvordan man forhandler med sælgere på det sorte marked (Ja det hedder det, fordi der er så mange stjålne ting til salg).

Vi er også begyndt at forstå deres kultur og deres prioriteringer. Længe har vi næsten haft ondt af de lokale, fordi det udefra ikke ligner de lever specielt godt, men mens vi prioriterer at bruge penge på boliger, prioritere de i langt højere grad deres tro. Det koster eksempelvis 2000 dollars om året at få en gravplads på en anset kirkegård, og med en gennemsnitsløn på 250 dollars er det ikke altid lige nemt. Men hernede er det ikke engang et spørgsmål om man har råd til det eller ej, det gør man bare.

La Paz er en by med flere sindssyge historier end i kan forstille jer, og under de næste billeder vil vi forsøge at beskrive hvad vi har lært om byen og dens historie.

 

Det sorte marked bød på mange skøre butikker. Eksempelvis kom vi forbi en hel gade som kun solgte brugte bildele og man kunne virkelig købe ALT hvad bilen kunne mangle. Man skal bare affinde sig med at det nok ikke alt sammen er skaffet på lovligvis.

Flere af butikkerne solgte også alverdens habengut, som bliver brugt til hellige ritualer. Her ses en dukke hvor man sætter alle de ting på man ønsker sig, fx en ny bil, flere penge osv. og hver dag skal man putte en cigaret i munden på den, så han kan ryge. Det er vigtigt at cigaretten bliver røget helt ned ellers betyder det ulykke. Nogle må tjene en formue på disse ting, for de er voldsom dyre (selv i forhold til danske priser) og menneskerne prioriterer det MEGET højt.

 

Vi besøgte også en af de mest kendte troldmænd i byen, som kunne spå vores fremtid i coca blade. Bladende fortalte os at vi nok skulle klare den, men at Silke ville blive syg om kort tid. Og ganske rigtigt, to dage efter havde hun fået en grim maveforgiftning – ret uhyggeligt.

 

San Pedro fængslet ligger i hjertet af La Paz og har så mange sindssyge historier at vi ikke helt ved om vi skal tro på dem. Fængslet er bygget til cirka 500 indsatte, men huser nu cirka 5 gange så mange. De indsatte skal betale penge for at bo der og jo flere penge du betaler, jo bedre celler får du. De indsattes familier bor også sammen med de indsatte i fængslet og kan frit bevæge sig ud og ind af det, så derfor ligger der også en skole overfor, til børnene. Inde i fængslet er det også kendt at der ligger en kokain fabrik, så en del af de indsatte tjener en ret god portion penge på at lave kokain mens de sidder inde. Flere af dem bliver faktisk derinde når deres straf er aftjent, fordi de kan tjene flere penge der end udenfor murene.
For cirka 10 år siden var det også muligt at komme på turistet ture inde i fængslet og du kunne endda betale dig fra at overnatte derinde. En ung backpacker valgte faktisk at blive boende derinde i 4 måneder for at skrive en bog om livet i fængslet. Da denne bog udkom, og resten af verden hørte om hvad der foregik i fængslet, var der stort ramaskrig og fængslet blev kort tid efter lukket for de glade turister.
Men de indsatte bestikker både politiet og regeringen, så ingen har interesse i at gøre noget.

Trafikken i La Paz er fuldstændig kaotisk, så derfor har de bygget svævebaner som kollektiv transport. De fungerer super godt og koster cirka 6 kroner at bruge.

Cholita bliver kvinderne i nationaldragterne kaldt og hver torsdag og søndag afholder de Cholitas wrestling, hvor de slås mod hinanden. Det er egentligt mere er skuespil end en rigtig slåskamp, men en oplevelse var det at se!

 

Valle de La Luna – Måne dalen

Efter Silke havde fået en voldsom maveforgiftning, fik jeg også en tur, så vi brugte tre dage i La Paz på toilettet.
Men inden vi skulle rejse videre til Uyuni havde vi begge fået det fint og vi fik derfor lige tid til at besøge Valle de La Luna i udkanten af La Paz.

 

 

 

 

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *